Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
Korhatár alatti nyugdíjasok foglalkoztatása 2012
2012.1.1 23:15:44


A  Parlament által elfogadott jogszabály (társadalombiztosítási járulékről sz. tv) szerint kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül az az egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozó, aki a tevékenységét saját jogú nyugdíjasként folytatja, és az az öregségi nyugdíjas, aki betöltötte a rá irányadó öregségi korhatárt. Idáig ebbe a körbe tartoztak azok is, akik korkedvezményes, korengedményes nyugdíjban részesültek, előnyugdíjat, bányásznyugdíjat vagy a rendvédelmi szervekre vonatkozó szolgálati nyugdíjban részesültek.

Az új szabályok szerint (a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény) módosította a saját jogú nyugdíjas formakörét.

Ennek gyakorlati jelentősége a járulékfizetésben rejlik. A kiegészítő tevékenységet folytató személy után havonta a jövedelmétől függetlenül fix összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kellett fizetni. Ez ugyan nőtt 2012-re, de még mindig csak 6390 forintra emelkedik. Mindezek mellett az egyéni vállalkozóknak kivét vagy az átalányadó alapját képező jövedelem, EVA-soknál a jogszabály szerinti adóalap 10 %-ának megfelelő nyugdíjjárulékot kell fizetniük. Ez a szabály az irányadó a személyes közreműködésért kapott jövedelemre is.

A módosult jogszabály miatt a korhatár alatti ellátásban részesülő egyéni vállalkozóknak

2012-től a minimálbér 112.5%-a után kell 27%-os szociális hozzájárulási adót (korábban: munkáltatói tb-járulék) fizetniük. Emellett a minimálbér 150 %-a után 8.5 % egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, s a minimálbér 100 %-a után pedig további 10% nyugdíjjárulékot fizetniük.

Ezekre habként jön, hogy az egyéni vállalkozóknak nem is a hagyományos minimálbért, hanem a jóval magasabb garantált bérminimumot kell számítási alapként használniuk, mivel az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához mindenképpen szakképesítésre van szükség.

Aki viszont középfokú végzettséget igénylő munkát végez, annak legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összegű bért kell fizetnie. 2012.-től a garantált bérminimum 108.000 forintra emelkedett.

Az egyéni vállalkozóknak jövőre minimum 32.441 Ft szociális hozzájárulási adót, 13.770 Ft egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, ezeken felül pedig 10.800 Ft nyugdíjjárulékot kell havonta utalniuk. Ez mindösszesen 57.011 Ft. Tavaly viszont csak havi 9.400 Ft nyugdíjjárulékot, és a garantált bérminimummal számolva legfeljebb 9.400 Ft nyugdíjjárulékot, összesen tehát 14.500 Ft-ot kellett befizetni a büdzsébe a korhatár alatti nyugdíjasok vállalkozóknak.

Mindezekből egyértelmű, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig a korhatár előtti nyugdíjasoknak az egyéni vállalkozói forma nem kifizetődő. Nekik a legjobb az volnaa, ha visszaadnák egyéni vállalkozói státuszukat, és társas vállalkozás ügyvezetőjeként, vagy üzletvezetésre jogosult tagként folytatják üzleti tevékenységüket. Ez esetben megtehetik azt, hogy részmunkaidőben (4 órás munkaviszonyban) végzik tevékenységüket. Ezzel a felét megspórolják a közterheknek, bár kétségtelen, hogy így is a dupláját fizetik a tavalyi évi terheiknek.

Gálusz Gábor

 

Központi irodánk 1027 Budapest, Bem Rakpart 50. sz. alatt


  Cégalapítás, kft alapítás a fő profilunk és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani a különböző cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (kft alapítás, cégmódosítás, könyvlés és székhely) Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra, illetve személyes bejelentkezésre is már az eljárásokhoz. Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás, kft alapítása, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése